reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Kemoterapi Yan Etkileri

Yazar fotoahmet 4 Mayıs 2016 Çarşamba 0 yorum
Kemoterapi nedir
Kanser insanlığın yüzyıllardır çare bulmakta zorlandığı amansız hastalıkların başında gelir.İşte kanser tedavisinde uygunan yöntemlerden biri de kemoterapidir.Kemoterapi kelime manası olarak ilaçla tedavi diyede bilinir.Eğer yakınınızda kemoterapi gören varsa kemoterapinin yan etkilerini muhakkak sıklıkla duymuşsunuzdur.Ama insanların unuttuğu bir nokta vardır ki her kişinin vücut yapısı,dayanıklılığı gibi kavramlar herkeste birbirinden çok farklıdır.Bu nedenle kemoterapininde gösterdiği yan etkiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Mesela domatese yan etkisi olan bir kişi düşünelim.O kişinin domatese alerjinin olması diğer insanlarında alerjisi olacağı manasına gelmez.Kemoterapide tıpkı buna benzerdir.Herkeste farklı yan etkiler olabileceği gibi bazı kişiler hiç yan etkiside görülmeyebilir.

Kemoterapi niçin yapılır
Bilindiği gibi kanser vücut içinde bağımsız olarak normal olmayan derece çoğalması ve büyümesi olayına denir.Kemoterapi ise istem dışı olarak büyüyen bu hücreleri kontrol altına alma ve yok etmek amacıyla yapılan tedavi şeklidir.Tabi her hasta farklı sebeplerle kemoterapi yapılır.Kimi hastalarda kanser hücrelerini yok etmek kimisinde kanseri kontrol altına almak bazısında ise kanserin başta sebep olduğu ağrı gibi belirtileri gidermek ve hastanın yaşam standartlarını artırmak amacıyla uygulanır.Kemoterapide her zaman istenilen sonuç elde edilmeyebilir.
Kemoterapi yan etkileri
Unutmamalısınız ki herkeste farklı kemoterapi yan etkileri görebilirken bazı kimselerde ise yan etkilerinden hiçbiri olmayabilir.
  • Halsizlik ve bitkinlik en çok görülen kemoterapi yan etkileri arasında yer alır.Kanser hastaları bunu tükenmişlik olarak tabir etmektedirler.
  • Hastayı en çok endişeye sürükleyen yan etkilerinden biride bulantı ve kusmadır.Kemoterapide geliştirilen farklı ilaçlarla bu belirtinin önüne büyük ölçüde geçilmiştir.
  • Halk arasında kemoterapinin en çok bilinen yan etkilerinden biri de saç dökülmesidir.Saç dökülmesi problemi kemoterapi tedavisi gören hastaların çok büyük kısmında yaşanmaktadır.
  • Kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden biri de enfeksiyondur.Kemoterapi sırasında vücut enfeksiyonlarla savaşamaz duruma gelir.Bunun nedeni ise akyuvarlarda ki azalma olarak tanımlanabilir.
  • Kabızlık,sinir sistemi sorunları,ciltte bir takım sorunlar,böbrek ve mesane bazı problemler yaşanması kemoterapinin yan etkilerindendir.
  • Cinsel bazı sorunlar yaşanması sayılabilecek yan etkiler arasından yer alır.

Hiç yorum yok: